Hemmeligheten for å reise med skolebarn utenom fellesferiene

Veldig mange etterspør et innlegg hvor jeg kan skrive litt om nettopp dette. Det å reise med barn i skolealder.

Før vi flyttet til USA var vi med beslutningen om at eldstemann skulle skrives inn i skolesystemet i Norge og at vi skulle ha hjemmeundervisning første året. Jeg hadde snakket med flere før vi dro om ulike situasjoner hvor foreldre hadde brukt denne løsningen mens de bodde i utlandet. Blant annet en familie som var på jordomseiling med 2 skolebarn. Vi var utrolig glade for at vi ikke måtte utsette skolen og at læringen kunne begynne.

Det ble dessverre ikke slik. Midt under oppholdet vårt fikk vi en Mail om at vi IKKE kunne drive hjemmeundervisning.

Vi snakket med eldstegutten vår. Forklarte situasjonen og ettersom han hadde gledet seg sånn til å begynne å lære bestemte vi oss for å hjem.

Vi hadde en del reiser klare og lurte på hvordan vi skulle gjøre det ang disse. Det vi fikk beskjed om var at det kun var mulig å søke om totalt 10 dager elevpermisjon. Alt utenom blir automatisk registrert som ugyldig fravær. Vi hadde mer enn 10 dager reising foran oss.

Jeg klødde meg i hodet og fikk ikke dette til å stemme. Flere Mails ble sendt. Søk ble gjort på nett. En ting var sikkert, det blir ingen tur uten at alle barna er med.

Det ble gledens dag da mailen fra norsk hjemmeundervisningsforbund tikket inn. De hadde selv blitt veldig overrasket over at vi fikk beskjed om at vi ikke kunne drive hjemmeundervisning da vi var i USA. De påpekte lovverket hvor det ikke står noe om hvor man oppholder seg. De lurte på om beskjeden var skriftlig og ville påpeke følgende:

• Vi har ikke skoleplikt i Norge, men opplæringsplikt.

• Man gir beskjed, ikke søknad om hvilke perioder man skal drive hjemmeundervisning.

• At man gleder seg til et godt samarbeid. Hvis det er en lang periode sier man at man høflig ifra hvilke perioder man skal være vekke.

• Det er ingen krav til lengden på hjemmeundervisning – den kan vare fra uker til år.

• Du trenger ikke å søke om lov. Du melder fra til kommunen på forhånd.

____________________

Hun fantastiske damen som sendte mailen ønsket oss en god tur og skrev så fint at det tar mye mindre tid å få til dagens mål når opplærings opplegget er omtrent 1-til-1 som i hjemmeundervisning.

Jeg tror det er mange som ikke vet om dette bortgjemte alternativet. Selv er jeg veldig pådriver for å reise sammen med familien. Jeg opplever selv at det fører oss nærmere. Man har samtaler man ofte ikke rekker å ha i hverdagen og man opplever nye inntrykk sammen, som en familie. Derfor ville jeg nå dele denne “hemmeligheten” eller ukjente alternativet om hvordan man kan gjøre det med tanke på de ulike situasjoner hver enkelt kan befinne seg i.

Når det kommer til hjemmeundervisning i utlandet har vi allerede kost oss med læring. Vi jobbet med tallene 10-20 i sanden på Miami. Vi tegnet opp ulike former og bokstaver.

Det ble naturlig å telle frukter og grønnsaker under ulike anledninger på kjøkkenet. Fra det å telle poteter, til det å varme mat i mikroovnen på riktige sekunder.

Vi er så glad for å kunne benytte oss av dette alternativet og tenker at alle familier må finne finne sin vei.

Samtidig vil jeg påpeke viktigheten at man påtar seg det ansvaret om å lære bort barna sine. Slik at de kan de læringsmål og kommer godt rystet tilbake til skolen.

Jeg vil legge til ulike artikler om det bortgjemte alternativet. Selv med disse lover og regler er det veldig fint å ta en telefon til kommunen. Jeg ringte selv kommunen bare for å være bombesikker. Det må også sies at jeg er så takknemlig for skolen og læreren som med et så varmt hjerte sendte informasjon og ukeplanen før reisen.

Håper dette var til hjelp. Bare å stille spørsmål hvis dere vil at jeg skal gå mer i dybden på eventuelle problemstillinger.

http://www.aftenposteninnsikt.no/kulturtrender/hjemmeundervisning-det-bortgjemte-alternativet

http://nhuf.no

https://www.udir.no/regelverkstolkninger/opplaring/Skoleeiers-ansvar/Udir-05-2013/Del-I-Gjennomforing-og-opplaring/2Kravet-til-tilsvarende-undervisning-og-opplaringsloven–2-13/

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *